Preskoči na vsebino


Bogoslužni »čas med letom« temelji na nedeljskem praznovanju

   Kristjan praznuje nedeljo tako, da si privošči nedeljski počitek in se dejavno ter redno udeležuje svete maše. Posebno delo usmiljenja, ki ga kristjan v nedeljo lahko opravi, je omogočanje udeležbe pri nedeljskem bogoslužju tudi starejšim in tistim, ki zaradi okoliščin sami ne morejo v cerkev. Nekomu – najprej svojim – pa lahko omogočimo udeležbo pri maši, če ga v cerkev pripeljemo ali pospremimo. Osebna vera in ljubezen se najbolj kažeta v srčnosti in dobroti do bližnjega. Tudi tu naj velja beseda apostola Jakoba: (tvoja) vera brez (dobrih) del je mrtva.

   Volja kristjana, da bi se udeležil svete maše je odvisna samo osebne vere. Največkrat je prva ovira brezbrižnost ali mišljenje, da je opravičljivo ostati doma in izostati od nedeljskega bogoslužja, zaradi ... Zunanjih razlogov (bolezen, vreme, čas, predpisi, prevoz ...) je res veliko. Ali vsi ti razlogi zdržijo tudi za delavniško mašo – z njo namreč lahko zadostimo v času epidemuje nedeljskemu bogoslužju – pa naj oceni vsek sam.

 

SVETA SPOVED - v domači cerkvi (na dan, ko je v njej sveta maša), dopoldan od 8.00 do 8.30 in popoldan od 16.00 do 16.30 in po predhodnem dogovoru kadarkoli. Spovedovanje v spovednici je dovoljeno samo ob ustrezni zaščiti med spovedancem in spovednikom ter se pod pogojem, da se spovednico redno prezračuje in čisti. Spovedanec si pred vstopom v spovednico razkuži roke in vanjo vstopi z masko. Spovedovanje v prostoru se dovoljuje, če so zagotovljeni vsi varnostni pogoji.

 

SVETO OBHAJILO - Verniki lahko prejmete sveto obhajilo:

- Ob nedeljah v župnijski cerkvi od 9.30 dalje, t.j. po končani sveti maši, ki jo prenaša Exodus ob 8.30 oz. pred začetkom svete maše, ki jo prenaša RTV SLO1 ob 10. uri. Zakrament Svetega Rešnjega Telesa prejmemo primerno pripravljeni in posamično. Obhajilo delimo istočasno le enemu verniku oz. eni družini ali članom istega gospodinjstva, zato prosimo da ostali počakate zunaj cerkve, dokler posameznik oz. družina ne zapusti prostora cerkve.

- Ob delavnikih v cerkvi, po sveti maši (npr. v Godoviču, v ponedeljek ob 17.30; na Med. Brdu, v torek ob 17.30; → glej tedenska oznanila).

 

SVETOPISEMSKI MARATON od 23. do 29. januarja 2021.

   Sedem-dnevno neprekinjeno branje Svetega pisma bo letos potekalo v celoti prek spleta po ZOOMU, zato se lahko prijavijo skupine in posamezniki širom po Sloveniji. V želji, da Božja beseda pride v srce slehernega in ga okrepi, smo pripravili bogat program. Za več informacij pišite na e naslov: zbiranje@svetopismo.si ali pokličite na telefon 040 980 891.

- Link za informacije o branju: https://www.svetopisemskimaraton.si/branje/

- Gradiva za mini maratone (župnijski, družinski, veroučni ...) najdemo na https://www.svetopisemskimaraton.si/mini-maratoni/. Sodelovanje na mini maratonu v župniji bo prilagojeno trenutnim razmeram in ukrepom.

- Program z gosti bomo lahko spremljali prek spleta vsak dan ob 19h: https://www.svetopisemskimaraton.si/program/

- Kratki filmčki z znanimi Slovenkami in Slovenci na spletnih omrežjih: https://www.svetopisemskimaraton.si/znani-slovenci-radi-berejo-sveto-pismo/

 

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV (18. – 25. januar)

   Izbrana tema za letošnji teden molitve za edinost kristjanov »Ostanite v moji ljubezni: obrodili boste obilo sadu« se nanaša na 15. poglavje Janezovega evangelija, ki govori o Jezusu kot resnični vinski trti (glej Jn 15,1-17). Ostati v Božji ljubezni pomeni spraviti se s sabo. Tema »izraža poklicanost k molitvi, spravi in enosti Cerkve ter človeštva.

   Gradivo, ki je pripravljeno za letošnji teden molitve za edinost kristjanov, sloni na treh stebrih: molitev, skupnostno življenje in gostoljubnost. Oblikovani so kot poziv k »ostati v Kristusu«, da bi se približali drugim in presegli ločitve med kristjani. »Ko poslušamo Jezusa, njegovo življenje pride v nas. Vabi nas, naj dopustimo, da njegova beseda prebiva v nas in tako bo vsaka naša prošnja uslišana. Kot osebe, kot skupnost, kot Cerkev se želimo povezati v Kristusu, da bi ohranili njegovo zapoved medsebojne ljubezni, kakor nas je on ljubil.«

   Ločitev med kristjani in njihova medsebojna oddaljitev predstavljata pohujšanje, saj pomenita oddaljitev od Boga. Prizadevanje za spravo zagotovo vključuje tudi žrtve, a pri tem nas podpira molitev Jezusa, ki je hotel, da smo vsi eno, kakor je on eno z Očetom, da bi svet veroval.

   Kot kristjani pa prav tako živimo v »stvarstvu, ki ječi, medtem ko čaka na osvoboditev«. Če ostanemo v Kristusu, lahko prejmemo »moč in modrost za delovanje proti strukturam nepravičnosti in zatiranja, da bi se v celoti spravili z brati in sestrami, bili oblikovalci novega načina življenja v spoštovanju in v občestvu s celotnim stvarstvom.

 

(povzeto iz sporočila na: https://portal.pridi.com/2021/01/14/teden-molitve-za-edinost-kristjanov-2021-gradivo-pripravila-skupnost-grandchamp/)